Mai este o lună până la termenul de ieșire a Regatului Unit din UE și lucrurile par la fel de incerte în privința Brexit-ului ca la început. Cei mai mulți britanici cu care am discutat de la referendum încoace par să regrete opțiunea pentru Brexit (de fapt, dacă te iei după ei, nici unul dintre ei nu pare să fi avut vreun ‘amestec’ în toată povestea asta… probabil că Brexit-ul s-a votat singur…) și, de-a lungul ultimelor luni, am auzit o mulțime de voci optimiste – mai mult sau mai puțin ‘avizate’ – care afirmau că, având în vedere cât de multe are de pierdut, UK nu va părăsi Uniunea și opțiunea de la referendum va fi anulată.

Deși nu pretind că înțeleg ‘destinul’ Regatului Unit (nici nu mi-am bătut capul cu asta), există câteva elemente astrologice la care voi face referire aici. Așa cum am mai afirmat și într-un alt articol, societatea britanică este marcată de o dominantă saturniană pronunțată, iar faptul că actualmente Saturn tranzitează Capricornul (semnul care a marcat constituirea Regatului Unit la 1 ianuarie 1801) mi se pare foarte semnificativ, pentru că acum acest ‘marcaj’ devine foarte puternic, iar tendințele saturniene se amplifică. Saturn în Capricorn se agață de cunoscut și cristalizează valorile tradiționale, dar trebuie să ne gândim că pentru britanici nu uniunea cu (și apartenența de) Europa reprezintă ‘cunoscutul’ saturnian, ci ‘splendida’ lor izolare de Europa!

Din punctul meu de vedere – în urma a tot ce am văzut în UK – britanicii de rând nu par să aibă vreun sentiment de ‘apartenență’ la Uniune sau să acorde vreo importanță ideii de a fi ‘european’. Multiculturalismul european nu-i impresionează cu nimic și nu consideră că au ce învăța de la Europa. Sigur, le place să se poată mișca în voie, să se bucure de soare în Spania sau să călătorească cu TGV-ul prin Franța… le plac avantajele integrării (deși le consideră mai degrabă ca un drept firesc).

Să analizăm puțin harta astrologică a declanșării Brexit-ului. Nu este întotdeauna ușor să găsești momentul exact (și locul) care să definească horoscopul unei decizii politice atât de complexe, dar data de 29 martie 2017 mi se pare cea mai semnificativă. Nu am ales ca bază a horoscopului ziua referendumului (momentul votului, deci al deciziei populare – 23 iunie 2016) și nici momentul când rezultatul a fost știut și comunicat oficial (24 martie 2016), ci momentul invocării articolului 50 (29 martie 2017). De ce? Pentru că acela a fost momentul deciziei politice efective (referendumul având mai mult o valoare de recomandare populară); altfel spus – relația dintre UK și UE fiind un acord, un parteneriat – momentul când UK a comunicat oficial retragerea din Uniune (deci ‘ruperea’ acordului, încetarea apartenenței la Uniune) este ‘natural’ pentru horoscopul Brexit-ului.

Mai precis, am ales ca ora a horoscopului 13:20, iar ca loc Bruxelles, pentru că atunci și acolo a fost comunicată prima oară (printr-o scrisoare înmânată de ambasadorul UK lui Donald Tusk) decizia de părăsire a Uniunii (la câteva minute după aceea, la Londra, Theresa May a ieșit public pentru a comunica britanicilor același mesaj). Consecința este că UK trebuie să părăsească UE până în 29 martie 2019 (la miezul nopții), cu sau fără acord.

Theresa May invocând articolul 50 și declanșând procesul de părăsire a Uniunii

Dar ce ne arată horoscopul exprimării publice a acestei decizii politice? Observăm din start faptul că Luna, guvernatorul Ascendentului aferent acestui moment, este conjunctă cu Uranus în Berbec și ambele se află în conjuncție cu Nonazecimalul. Pentru că Berbecul este semn de foc – abrupt și neconciliant – configurația simbolizează ruptura inițială, separarea, scindarea, Luna fiind ‘elevată’ în spațiul local la momentul și locul comunicării deciziei (de fapt ‘încadrarea’ Lunii de Uranus și Mercur (guvernatorul caselor a 12-a și a 3-a) poate fi luată drept simbolică pentru momentul comunicării (Mercur) către Parlament și Consiliu a deciziei de separare (Uranus)).

Soarele exaltat în Berbec semnifică unilateralitatea actului și accentul pus pe aspirația de autodeterminare (și poate și ‘mândria’ națională care se ascunde în spatele deciziei), iar cuadratura sa (chiar dacă largă) cu Pluto din al 7-lea semn pare să indice anumite resentimente și o nemulțumire ‘bolnăvicioasă’, ținute sub preș, din partea UK vis-a-vis UE. 
Ca guvernator secundar al triplicității Soarelui, Jupiter retrograd și cuadrat de Pluton indică tensiune, resentimente (de o parte și de cealaltă) și o atitudine ‘revanșardă’ (deși voalată) a UE. Pluto este cuadrat de Uranus un indiciu pentru intenția reformatoare deja manifestată (dar care începe să-și piardă din intensitate) Tot Pluto în Capricorn este indicativ pentru problemele legate de ‘ierarhiile’ artificiale bazate pe rasă și – mai ales – naționalitate (resentimente față de imigranți etc). Luna – semnificator pentru popor – ca guvernator al Ascendentului pare a fi un simbol pentru faptul că decizia este efectul unui vot popular (a unei ‘voințe’ populare – Luna și Soarele în Berbec).

Interesant este că Marte revine la poziția natală din momentul constituirii Regatului Unit; poziția sa în Taur, corelată cu planetele din Berbec indică ‘încăpățânarea’ care marchează această decizie. Imum Coeli este conjunct cu Uranus din astrograma Regatului Unit, – aspect foarte semnificativ pentru o astfel de tendință. 

Pe de altă parte, Tripleta Uranus-Lună-Mercur aplica atunci la un trigon cu Saturn – guvernatorul Descendentului (care reprezintă aici cealaltă ‘parte’, Uniunea Europeană) și care se afla în casa a 6-a (a 12-a de la a 7-a) – decizia a fost acceptată, chiar dacă nu este ușor de înghițit de Uniune. Saturn în casa a 6-a (și guvernatorul acestuia Jupiter retrograd din casa a 4-a) ne arăta încă din start că relația cu UE începea să fie problematică pentru UK a urmare a acestei decizii indicând o mulțime de probleme de principiu (Săgetătorul) traduse prin viitoare probleme birocratice. Situația poate fi asemănată cu situația în care într-o căsnicie unul dintre parteneri hotărăște unilateral că vrea să divorțeze, dar nu vrea să renunțe la avantajele de a rămâne (sau ‘costul’ sepărării i se pare prea mare…). Aici Luna – ‘partea’ care, simbolic, vrea să divorțeze (Luna se separă de Uranus în Berbec) aplică prin trigon (aspectul cel mai armonios posibil) la Saturn.

Rezultatul final – pe lângă ieșirea efectivă – ar urma să fie un ‘deal’ , un acord (casa a 4-a în Balanță). Problema este că Venus – guvernatorul casei a 4-a este debilitat zodiacal, fiind în exil în Berbec și retrograd (dar puternic prin demnitatea sa terestră – conjuncția cu MC) și într-o ‘recepție’ cu Marte. Jupiter din Balanță / casa a 4-a este și el retrograd. Așa cum interpretez eu, acestea sunt indicii că lucrurile nu vor merge prea bine în acest sens: fie acordul nu se va realiza, fie termenii acordului vor fi contrari intereselor părții care a luat decizia și, în consecință, ieșirea va fi tergiversată, amânată sau reversată. Aceste două retrogradări ce au de-a face cu rezultatele pe termen lung pot duce la o reevaluare îndelungată a termenilor acordului cu UE (Balanța), fie o reevaluare a propriei decizii de separare. Marte din Taur (pornit ferm și – aparent- neabătut pe drumul său știut) este guvernat și el de același principiul al ‘reevaluării valorilor’ implicate în această deciziie. Parlamentul are un cuvânt important de spus aici (Luna aplică la Mercur – guvernatorul casei a 11-a care reprezintă aici Parlamentul)- există o dualitate fundamentală (și paradoxală) la nivelul forțelor politice implicate în această (in)decizie politică care pare a se prefigura; vorbim deci de multe ‘parlamentări’ fără rezultate concrete. UE va fi și ea nevoită să facă compromisuri (Jupiter, dispozitorul lui Saturn este retrograd în Balanță), iar criza va lovi și UE (Jupiter cuadrat de Pluton).

În horoscopul aferent momentului terminus pentru ieșire (29 martie 2019 la miezul nopții). Saturn va fi conjunct cu Nodul Lunar Sud și cu Pluton în Capricorn, iar Luna va tranzita întreaga configurație (de la începutul zilei și până la finalul ei).

Pluton este un indicator pentru transformare și reformă (și, în teorie, tranzitul său prin Capricorn ar putea reforma din temelii societatea britanică, cu monarhia ei și cu ierarhiile și tradițiile foarte adânc înrădăcinate ale acesteia), dar e greu de precizat ce fel de transformare are loc. Totuși conjuncția lui Saturn cu Nodul Sud (Ketu) este activează trecutul (și fiind în Capricorn, nu vorbim de o abordare ‘progresistă’!), iar Pluton acolo pare să vorbească de tendințe foarte vechi ce zac ‘îngropate’ de generații. Pentru că ‘răceala’ și ‘uscăciunea’ sunt accentuate, Saturn în Capricorn nu indică coeziune, ci separare și delimitare accentuată. La momentul referendumului din 2016, Saturn era retrograd indicând tendința de a relua paternurile trecutului și, având în vedere forța puternic separatoare, ‘uraniană’, ce guvernează horoscopul momentului declanșării procesului de ieșire din Uniune, această aglomerare de planete ce guvernează diferite aspecte ce țin de trecut indică tendințele compulsive – separatoare și tradiționaliste – ale societății britanice, dar, pe de altă parte, avem simultan și tendință reformatoare adâncă în interiorul societății britanice una care ar putea afecta chiar integritatea Regatului și ‘componentele’ sale (Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor). Vorbim aici de o încercare disperată de a rămâne într-o ‘zonă confortabilă’, știută, dar problema este că UK nu mai știe clar ce este acum confortabil pentru ea: ‘splendida ei izolare’ din trecut sau trendurile mai noi – și mult mai actuale – legate de ‘europenizare’ și globalizare.

Aș interpreta configurația Saturn – Nodul Sud – Pluto mai degrabă ca un impas major dat de îmbinarea a două tendințe contrare: una ‘saturniano-ketuviană’ care aduce o reactivare a tendințelor izolaționiste ale insularilor și alta plutoniană care pare a fi menită să transforme din rădăcini a acestor tendințe. Configurația aduce o cantonare îndărătnică pe trecut (Saturn) și cunoscut (Nodul Sud) și pare a fi o încercare de a păstra ‘fundația’ pe care societatea britanică a fost construită, dar ‘dinamita’ plutoniană ce speră să ‘demoleze’ fundația învechită și să elimine nenecesarul este ascunsă adânc în fundație. Tendințele conservatoare, atât de adânc înrădăcinate într-o societate ierarhizată atât de solid (și de capricornian – aș spune), sunt acum sabotate chiar din interior. Situația-mi aduce aminte de cartea ‘Două Spade’ din Tarotul lui White, ce simbolizează foarte clar blocajul și impasul autodeterminate.

Avem de-a face, simultan, cu rezistență la schimbare și cu o dorință imensă de schimbare. Toate astea au condus (și probabil vor conduce și în perioada următoare) la o ‘constipație’ politică de tip caragialesc:

Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască -primesc – dar să nu se schimbe nimica! Ori să nu se revizuiască – primesc! – dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele …esenţiale!

Probabil că vom asista la o detensionare, o descătușare la o reformulare sau poate la o clarificare definitivă odată cu ieșirea lui Saturn din retrogradare (septembrie 2019), cu intrarea lui Saturn în Vărsător, sau poate în preajma marii conjuncții a lui Jupiter-Saturn din Vărsător. Iar Vărsătorul este un semn social, în care opinia populară și aspirația către globalizare (dar și tendința către individualizare!) ar putea conta foarte mult…